top of page
Search

Unge bønder. Stå på!


Det er bondeopprør på gang. Ikke en dag for tidlig. De aller fleste arbeider syv dager i uken og sjelden ferie. Det går ikke i lengden. Hvordan kan vi si det? På grunn av disse fakta:


For nesten 70 prosent av norske bønder var overskuddet fra gården null eller mindre enn halvpartene av samlet inntekt. Lønn fra arbeid utenfor gården er den viktigste inntektskilden for bøndene.

Det er i dag godt under 40000 bønder i Norge, og de langt de fleste av dem har

lønnsinntekt ved sia av bruket. Dette er arbeid de godt kunne vært foruten, men det har de ikke mulighet til. Inntekten er altfor lav.

Nå protesterer bøndene.


Trygve Hegnar går ut i Finansavisen og latterliggjør en hel yrkesgruppe. Han spør seg om det heller er skattebetalerne som bør gjøre opprør. Det er ikke første gangen han tråkker på bøndene. Ikke vet jeg hvorfor Hegnar har fått bøndene og landbruket i vrangstrupen, men noe er det. Til bøndene vil jeg si; Ikke hør på han. Han burde heller skrive om tilskudd og subsidier i næringer hvor han har eierinteresser.


I dag var Frps Sivert Bjørnstad på TV. Også han sutret over at ikke bøndene godtar statens tilbud i oppgjøret. Og slo oss i hodet med prosenter. Det Bjørnstad ikke forstår er at bøndene lever ikke av prosenter. Bøndene forlanger kroner, og det med rette. Det er nesten slik at jeg får vondt av mitt gamle parti. Tidligere var det en god del sunn fornuft til stede i partiet. Nå rår nyliberalismen. Og oppslutningen peker nedover. Som man reder, slik ligger en.. Og Frp velgere flykter over til Senterpartiet. Våkne opp, Sivert! Før skuta står på grunn. Innrøm bøndene det som er rettferdig. Og ikke sug på liberalistiske ideer som ikke passer inn i det praktiske livet.


I formannskapet på onsdag tok PP opp to viktige forhold. Rekrutteringen til tradisjonelle fiskeriene og til landbruket. Disse næringene forgubbes. De behøver i stor grad friskt og ungt blod.

Slik vi ser det så har den eldre generasjon resignert, men nå ser vi til vår store glede at yngre bønder reiser seg, og protesterer. Slik har det alltid vært. Det er ungdommen som har kraften og overskuddet. Framtiden foran seg med andre ord.

Vi må ikke komme dit at at eldre bønder på vei til kårboligen, må sitte å se på det triste som nå skjer. En utvikling over tid som har gått en vei. Nedover.


Unge bønder. Stå på! Reis dere opp og kjemp for retten. Vi skal i hvert fall heie på dere. Og også legge inn forslag og gode ord der vi har anledning. I politikken i Orkland kommune. En stor og viktig landbrukskommune.


Recent Posts

See All

Plass på sykehjem/ helsetun

«Legg di hand i mi hand så er vi sterke saman så er vi svake saman så er vi saman», skriver Åse-Marie Nesse. Det er en ønskesituasjon, men i dagens eldreomsorg, også i vår kommune, er dette vanskelig.

Samboergaranti

For par som har levd sammen et helt liv er det sårt og ganske så utenkelig at de må skilles og bo hver for seg nå den ene parten blir så svak eller syk at hun eller han må på kommunalt sykehjem. Det å

Nytt styre

Pensjonistpartiet Orkland har avholdt årsmøte, og styret for 2022 er følgende: Øverst fra venstre: Reidar Samskott, Anne Grethe Thorstensen, Mait W.Danielsen (kasserer), Johnny Danielsen, Janicke An

Comments


bottom of page