top of page
Search

Et tilbakeblikk på et langt liv i politikken. Hva nå...

Ferien er over. Valgkampen er i gang. Jeg er som sirkushesten når den lukter sagmugg. Det trigger meg og får mag til å gjøre mitt beste. Om det blir bra nok gjenstår å se. Om ca. en måned får vi svaret.


Men nå på kveldstid tenker jeg tilbake. På mine snart 36 år i politikken. Og jeg skal være ærlig i det jeg skriver. Tro det eller ei. I 1979 da jeg kom inn i bystyret i Hammerfest sto jeg på 16 plass på lista. I alle valg etter det har jeg innehatt 1. plassen. Hvordan har jeg klart det. Spisse albuer? Nei. Nå skal jeg være ærlig. Jeg tror det kommer av en ting. Jeg har klart å opparbeide meg respekt. Gjennom hardt arbeid har jeg klart å bli en habil politiker. Men det må mer til. Nemlig respekt blant folket. Og jeg spør; hvordan får man det i politikken. Personlig tror jeg at en politiker kan opparbeide seg respekt blant velgerne selv om han/hun ikke deler ut godteposer til folket annenhver dag. Og husk, som politiker skal man ikke bare si ja, ja. Man bør heller være flinkere til å si nei, nei. Det fremtvinger respekt i det lange løp fordi det er nødvendig med tanke på kommuneøkonomien. Folk skjønner det. Du kan ikke jatte med alle og innbille folk at de kan få alt de ønsker seg til enhver tid. Du må tore å si at politikk består av prioriteringer. Og da gjelder det å prioritere det viktigste først. En politisk leder skal lede, ikke være en slags postkasse for alle gode ønsker. Værhanepolitikk kan nok gi kortsiktige gevinster, men blir fort gjennomskuet. Og så må vi huske på at humor og en porsjon selvironi kommer godt med blant en politikers egenskaper.


Det er også andre egenskaper som bør vektlegges når man skal være listetopp. Min læremester i politikk fortalte meg det allerede tidlig på 1980-tallet. «Klarer du å overholde dette, Torsten, da vil du nå langt», sa han. Og her er rådene han ba meg følge.

Vær ærlig og troverdig. Kunne innrømme feil hvis det er nødvendig. Vær tydelig. Ikke vær værhane. Tørre å ta upopulære standpunkter. Ikke hakk på andre eller rakk ned på deres politikk - få fram egen politikk og eget budskap i stedet. Hold det du lover - lov heller litt mindre. Vær den du er. Vær ekte. Vis engasjement. Vær synlig, tilgjengelig og ute blant folk, på deres arena. Og noe svært viktig; Ikke undervurder velgerne. Ikke vær snobb: Du skal være like oppmerksom på et arrangement med fem til stede som på et med 100 deltakere. Du må være glad i folk - hvis ikke blir du ingen avholdt politiker. Vær synlig i mediene. Vær forberedt. Kle deg etter anledningen. Vær høflig. Ikke så tvil om motstandernes motiver og integritet. Vis at du har godt humør. Litt selvironi skader aldri.

Jeg har forsøkt, men jeg vet ikke om det finnes personer med alle disse egenskapene. Jeg går jo rundt og tror og håper at jeg innehar noen av dette. Jo, jeg har vel det, ellers hadde jeg ikke blitt valgt, gang etter gang.

Uansett, jeg krysser fingrene.

Recent Posts

See All

Plass på sykehjem/ helsetun

«Legg di hand i mi hand så er vi sterke saman så er vi svake saman så er vi saman», skriver Åse-Marie Nesse. Det er en ønskesituasjon, men i dagens eldreomsorg, også i vår kommune, er dette vanskelig.

Samboergaranti

For par som har levd sammen et helt liv er det sårt og ganske så utenkelig at de må skilles og bo hver for seg nå den ene parten blir så svak eller syk at hun eller han må på kommunalt sykehjem. Det å

Nytt styre

Pensjonistpartiet Orkland har avholdt årsmøte, og styret for 2022 er følgende: Øverst fra venstre: Reidar Samskott, Anne Grethe Thorstensen, Mait W.Danielsen (kasserer), Johnny Danielsen, Janicke An

Comments


bottom of page